Blaty kuchenne różnią się między sobą właściwościami użytkowymi, odpornością na czynniki zewnętrzne, wyglądem oraz ceną. Dobierając je do własnej kuchni, w zasadzie należy wziąć pod uwagę każdy z powyższych parametrów, ponieważ blat powinien charakteryzować się i wytrzymałością, i świetnym wyglądem, jak również wygodą podczas utrzymania go później w dobrej kondycji i należytej higienie.
NAJWAŻNIEJSZE PARAMETRY DOBORU
Częstotliwość użytkowania. Dla rodziny, codziennie przygotowującej w kuchni kilka posiłków, bezwzględnie zalecany jest zakup blatu możliwie najbardziej trwałego i wytrzymałego na rozmaite czynniki. Single, rodziny żywiące się poza domem oraz ci użytkownicy, którzy z rozmysłem planują zmianę co kilka lat niektórych elementów wystroju kuchni, mogą ewentualnie wybrać materiał mniej odporny.
Wygląd. Zazwyczaj blat dobiera się na końcu – po wykończeniu ścian i posadzki w kuchni, jak również po wyselekcjonowaniu kuchennego sprzętu AGD i mebli. Jego styl, kolor, fakturę dopasowuje się do charakteru całego wnętrza kuchni, ale najbardziej – do mebli kuchennych. Nowoczesne wnętrza świetnie dekorują blaty ze szkła, stali nierdzewnej, betonu, konglomeratu i kompozytu. Rustykalne – blaty z drewna lub laminatów imitujących drewno. Eleganckie, w klasycznym stylu – blaty z naturalnego kamienia.
Cena. Wpływa na nią m.in. materiał, wielkość i układ blatu. Producenci oferują blaty w tak ogromnej rozpiętości cenowej, zależnej od wytrzymałości i wyglądu materiału, z jakiego są zrobione, że z łatwością można znaleźć odpowiedni dla siebie. Najtańsze blaty o szerokości 60 cm to: wyroby laminowane (od 40 zł za metr bieżący) oraz drewnian (od 200 zł/m2). Średnią półkę cenową zajmują blaty z granitu (od 650 zł/m2) i betonu architektonicznego (od 700 zł/m2). Natomiast najwyższą półkę cenową – z kompozytu (od 900 zł/m2), z hartowanego szkła (od 1000 zł/m2), ze stali kwasoodpornej (od 1300 zł/m2).
Lilianna Jampolska
fot. Pfleiderer