OPTYMALNY ROZMIAR
Na etapie planowania kuchni mamy skłonność do marzeń. Myślimy o dużej lodówce side-by-side, bez problemu znajdujemy miejsce na zmywarkę i pralkę, oczyma wyobraźni widzimy nowoczesny sprzęt do zabudowy – obok piekarnika ekspres do kawy, podgrzewacz do naczyń i mikrofalę – wypełniające nieskończenie długi ciąg szafek. Rzeczywistość jednak szybko weryfikuje plany, bo najczęściej okazuje się, że niezbyt duża przestrzeń pozwala na podstawowy zestaw sprzętu AGD i to najlepiej w wersji kompaktowej, czyli piekarnik o wysokości 40–45 cm czy zmywarkę o szerokości 45 cm.
Więcej marzeń mogą zrealizować posiadacze dużej kuchni – nie muszą rezygnować z dodatkowego sprzętu, mogą zaplanować więcej pojemnych szafek, a na dodatek przeznaczyć część przestrzeni na małą jadalnię. Wydzielenie z dużej kuchni miejsca na stół z krzesłami ma sporo zalet. Pozwoli na częstsze posiłki z rodziną i niezobowiązujące spotkania przy kawie ze znajomymi. Nie bójmy się, że w ten sposób ograniczymy długość kuchennej zabudowy.
W obszernej kuchni trzeba bowiem pilnować, by przestrzeń robocza nie była zbyt… duża! Eksperci obliczyli, że optymalna ma około 15–20 m2. Większa sprawi, że przygotowywanie posiłków będzie się wiązało z pokonywaniem zbyt dużych odległości.
fot. otwierająca: Franke