Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 11-12/2006

Stół pięknie zastawiony

(fot. Villa Italia) (fot. Villa Italia) (fot. Villa Italia)Modne są różne style zastaw stołowych - do każdego wnętrza i okazji możemy dobierać coś odpowiedniegoPyszny i pięknie podany posiłek oddziałuje na nasze zmysły potrójnie. Odbieramy go bowiem smakiem, zapachem oraz wzrokiem. Dlatego tak ważne jest, by na stole, oprócz smakowitych potraw, znalazły się cieszące...
(fot. Villa Italia)
(fot. Villa Italia)
(fot. Villa Italia)
Modne są różne style zastaw stołowych - do każdego wnętrza i okazji możemy dobierać coś odpowiedniego

Pyszny i pięknie podany posiłek oddziałuje na nasze zmysły potrójnie. Odbieramy go bowiem smakiem, zapachem oraz wzrokiem. Dlatego tak ważne jest, by na stole, oprócz smakowitych potraw, znalazły się cieszące oko talerze, sztućce i filiżanki.

 

W dzisiejszych zabieganych czasach przy stole gromadzimy się coraz rzadziej. A przecież wspólny posiłek to czas ważnych rozmów, narad, dzielenia się minionym dniem. Warto wrócić do odwiecznej tradycji rodzinnych spotkań przy stole i warto zadbać, by była to uczta również dla oczu. Ozdabianie stołu i potraw to naprawdę wspaniała zabawa. Możemy wykazać się dobrym smakiem, nieograniczoną wyobraźnią, a nawet… poczuciem humoru.

 

Wszystko, co dzieje się na stole i dookoła niego, powinno być zgodne ze stylem i kolorystyką całego wnętrza. Jeśli nasz salon urządzony jest klasycznie, zwykle wybieramy ponadczasową białą lub kremową porcelanę. Szlachetne filiżanki, dzbanuszki, czajniczki i talerzyki bywają misternie zdobione. Modne są delikatne motywy ażurowe, subtelne kwiatowe wzory, ręczne wykończenia złote lub o delikatnych barwach.

 

We wnętrzach nowoczesnych najlepszą ozdobą stołu będzie ciekawa zastawa o niebanalnych kształtach, kwadratowa lub owalna, z prostą delikatną dekoracją. Do zastawy powinniśmy dobrać odpowiednie sztućce i kieliszki. Niezależnie od okoliczności nie powinniśmy zapomnieć o ochronie blatu. Na co dzień wygodnie jest używać odpornych na zaplamienia obrusów lub podkładek pod talerze – mogą być z materiału, bambusa czy rafii. Na duże uroczystości, przyjęcia świąteczne czy urodzinowe, niezbędny będzie obrus lniany, żakardowy lub koronkowy, a nawet dwa w kontrastowych kolorach – ten z wierzchu powinien być mniejszy i położony ukośnie.

 

Przy talerzu warto położyć serwetkę – przy posiłku codziennym wygodnie jest używać papierowych, wśród których do wyboru mamy również przepiękne serwetki okazyjne. Przy dużej uroczystości w dobrym tonie jest położenie serwetek lnianych. Zawsze piękną ozdobą stołu są kwiaty, owoce i świece.

Ciąg dalszy artykułu w formacie pdf:


Pobierz wersję pdf: Stół pięknie zastawiony
Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!