Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 3/2015

Pokrycia dachowe

Pokrycie dachowe stanowi nie tylko osłonę domu, ale w znacznym stopniu wpływa na jego wygląd. Dokonując wyboru materiału nie należy kierować się jednak tylko trwałością i estetyką. Bardzo ważne jest również dopasowanie pokrycia do konstrukcji dachu.


Dach pełni w domu bardzo istotną rolę, dlatego wybór pokrycia dachowego nie powinien być dziełem przypadku. Idealne pokrycie powinno charakteryzować się trwałością, szczelnością, być estetyczne, a przy tym łatwe w montażu, możliwie tanie i dobrze dopasowane do konstrukcji. Wymienione cechy nie zawsze da się pogodzić, ale oferta rynkowa jest na tyle szeroka, że każdy inwestor powinien znaleźć coś dla siebie.

Rodzaje pokryć

Blachodachówki

To jeden z najpopularniejszych rodzajów pokryć dachowych. Powstaje z wytłoczenia blachy stalowej lub aluminiowej tak, aby pokrycie przypominało dachówki. Arkusze pokryte są wielowarstwowymi powłokami ochronnymi, od których zależy trwałość pokrycia. Mogą być również wykończone posypką z kruszywa skalnego lub barwionego piasku kwarcowego. Są lekkie i układa się je łatwo na dachach o nieskomplikowanych kształtach.

Dachówki ceramiczne

Od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Cenione są za wyjątkową trwałość i naturalność, ponieważ wykonywane są z gliny z rozmaitymi domieszkami. Są bardzo ciężkie, dlatego trzeba je układać na dachach o odpowiednio wytrzymałej konstrukcji. Mają niewielkie rozmiary, można więc nimi kryć również dachy o skomplikowanych kształtach. Występują w wielu odmianach, ale najczęściej stosuje się dachówki zakładkowe lub tradycyjną karpiówkę. W sprzedaży dostępne są wyroby bez powłok (naturalny czerwony kolor), angobowane (z warstwą glinki szlachetnej), glazurowane (z powłoką szkliwa) lub barwione w masie (zarysowania i drobne uszkodzenia nie rzucają się w oczy, podobnie jak na dachówce bez powłok).

Norbert Skupiński
fot. Monier Braas

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!