Na rodzaj blatu jaki wybierzemy do swojej kuchni złoży się kilka czynników. Po pierwsze – jego wygląd. Nie bez znaczenia jest styl kuchni i jej kolorystyka, które najczęściej determinują charakter blatu. Zazwyczaj w pierwszej kolejności podczas aranżacji kuchennego wnętrza wybiera się szafki, materiał na ściany i podłogi czy sprzęt kuchenny – blat zaś jest dopasowywany do reszty wyposażenia. Drugim ważnym czynnikiem jest częstotliwość użytkowania. W kuchni, która jest przeznaczona dla wieloosobowej rodziny, blat powinien cechować się wysoką wytrzymałością na wszelkie możliwe czynniki, zaś w kuchni osoby, która użytkuje to pomieszczenie do ugotowania herbaty – z pewnością sprawdzi się mniej wytrzymała opcja.
Kolejnym ważnym elementem – jest zasobność naszego portfela. Obecnie rynek proponuje, wydaje się, nieskończoną liczbę wariantów, różniących się materiałem, kolorystyką czy fakturą. Można z łatwością znaleźć dla siebie wymarzony blat – choć czasem nie uniknie się podjęcia trudnych decyzji. Czy ważniejszy jest wygląd czy wytrzymałość? Wybór należy do każdego, szczęśliwego posiadacza domu czy mieszkania.
płyty laminowane
To wciąż najpopularniejszy rodzaj blatu kuchennego, teraz przeżywający prawdziwy renesans. Ich jakość znacznie wzrosła i swobodnie mogą one konkurować z bardziej szlachetnymi materiałami. Wykonane są z niepalnej płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu o dowolnej kolorystyce, zarówno jednolitej, jak i imitującej kamień, drewno lub hartowaną stal, w wersji mat, półpołysk czy bardzo ostatnio modnego połysku. Blaty wiodących producentów są odporne na ścieranie, uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę (do 180°C), zaplamienia, działanie światła (brak przebarwień na skutek działania promieni słonecznych) czy nawet żar z papierosa. Krawędzie blatów mogą być zaoblone jednostronnie, dwustronnie albo zakończone ostrym profilem. Bogactwo wzornictwa i kolorów z pewnością przyciągnie potencjalnych amatorów tego materiału.
Anna Grąziewicz-Kinsner
fot. Pfleiderer