Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Dom Polski 2015

Planowanie kuchni

Codzienne czynności, takie jak gotowanie czy zmywanie, mogą być lżejsze, a nawet przyjemne, gdy kuchenna przestrzeń jest właściwie zaplanowana. Zanim zdecydujemy więc, jak będą ustawione szafki i jakie sprzęty AGD będą zainstalowane, poznajmy sprawdzone zasady projektowania kuchni.


OPTYMALNY ROZMIAR

 

Na etapie planowania kuchni mamy skłonność do marzeń. Myślimy o dużej lodówce side-by-side, bez problemu znajdujemy miejsce na zmywarkę i pralkę, oczyma wyobraźni widzimy nowoczesny sprzęt do zabudowy – obok piekarnika ekspres do kawy, podgrzewacz do naczyń i mikrofalę – wypełniające nieskończenie długi ciąg szafek.

 

Rzeczywistość jednak szybko weryfikuje plany, bo najczęściej okazuje się, że niezbyt duża przestrzeń pozwala na podstawowy zestaw sprzętu AGD i to najlepiej w wersji kompaktowej, czyli piekarnik o wysokości 40–45 cm czy zmywarkę o szerokości 45 cm. Więcej marzeń mogą zrealizować posiadacze dużej kuchni – nie muszą rezygnować z dodatkowego sprzętu, mogą zaplanować więcej pojemnych szafek, a na dodatek przeznaczyć część przestrzeni na małą jadalnię. Wydzielenie z dużej kuchni miejsca na stół z krzesłami ma sporo zalet. Pozwoli na częstsze posiłki z rodziną i niezobowiązujące spotkania przy kawie ze znajomymi.

 

Nie bójmy się, że w ten sposób ograniczymy długość kuchennej zabudowy. W obszernej kuchni trzeba bowiem pilnować, by przestrzeń robocza nie była zbyt… duża! Eksperci obliczyli, że optymalna ma około 15–20 m2. Większa sprawi, że przygotowywanie posiłków będzie się wiązało z pokonywaniem zbyt dużych odległości.

fot. Franke

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!