Grupa Budujemy Dom:
Magazyn ONLINE
Miesięcznik Budujemy Dom ONLINE
Wykup dostęp od 1 zł

Nie lubisz gotować? To wyposażenie sprawi, że będziesz częściej zaglądać z kuchni

Nie wszyscy przepadają za gotowaniem. Dla niektórych jest to chwila relaksu i oddechu, dla innych natomiast wyzwanie i trud. Dla tych ostatnich, kuchnia dobrze zorganizowana i wyposażona w praktyczne systemy może znacząco ułatwić zadania kulinarne.

Nie lubisz gotować? To wyposażenie sprawi, że będziesz częściej zaglądać z kuchni
PEKA Sp. z o.o. Akcesoria i systemy meblowe do kuchni
www.peka.pl
PEKA Sp. z o.o. Akcesoria i systemy meblowe do kuchni
Dane kontaktowe:
61 81 86 376
Jasin, ul. Wrzesińska 183, 62-020 Swarzędz

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Czego dowiesz się z artykułu?
  • Gdzie składować garnki i patelnie?
  • Jak przechowywać produkty spożywcze?
  • Jak utrzymać porządek w szafkach i szufladach?
  • Jak przechowywać sztućce i talerze?

Przechowywanie garnków i patelni

Dobra organizacja to podstawa. By ułatwić sobie pracę najpierw przygotujmy odpowiednie naczynia, których będziemy potrzebować.

Patelnie schowane w szafce z systemem Le Mans, łatwo jest wyjąć jedną ręką, a garnki i małe AGD mogą być przechowywane w okrągłym systemie REVO, który obraca się wokół własnej osi wraz z frontami.

Dzięki tym systemom mamy całkowity przegląd wnętrza. Zawsze wiemy co wybrać, bo widać je na pierwszy rzut oka.

Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do gotowania najlepiej trzymać w jednym miejscu.
Patelnie schowane w szafce z systemem Le Mans, łatwo jest wyjąć jedną ręką. (fot. Peka)

Wygodne szafki na zapasy

Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do gotowania najlepiej trzymać w jednym miejscu. Dzięki temu zawsze wiemy  co mamy w domu, a co trzeba jeszcze dokupić. Świetnie nadaje się do tego system TANDEM, pomieści on wszystkie zapasy, których zazwyczaj potrzebujemy.

Podczas gotowania nie musimy szukać towarów w różnych szafkach, ani otwierać i zamykać każdej z nich, czy też przekładać całej zawartości, by sięgnąć po produkt ukryty głębiej. Można łatwo wyjąć z koszyka cokolwiek, co jest nam potrzebne – ryż, makaron czy kuskus.

Patelnie schowane w szafce z systemem Le Mans, łatwo jest wyjąć jedną ręką.
Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do gotowania najlepiej trzymać w jednym miejscu. (fot. Peka)

Organizacja zawartości szuflad i półek

Dobrze zorganizowana przestrzeń kuchenna, to szybsze gotowanie. Dzięki specjalnemu systemowi do szuflad Nova Pro Scala – Sensomatic kosz na śmieci można otworzyć jednym dotknięciem. To się szczególnie sprawdzi przy obieraniu warzyw i wyrzucaniu obierków, lub gdy mamy zwyczajnie brudne ręce, a trzeba coś wyrzucić.

Wąski koszyk PINELLO na przyprawy pozwala zachować porządek w tych małych słoiczkach, a wysuwając go, już na pierwszy rzut oka widzimy co, gdzie jest. Wystarczy tylko 15 cm wolnej przestrzeni na  taką szafkę,  by cieszyć się przejrzystym miejscem na przyprawy i oliwy.

Idealnie zorganizowane szuflady, to też mniejszy powód do kuchennych frustracji. Drewniane skrzyneczki i kratki, w połączeniu z matami antypoślizgowymi pozwalają wydzielić miejsce na akcesoria, przyprawy czy przybory.

Dla tych co gotują sporadycznie, to mniej stresu przy przyrządzaniu posiłku, bo wszystko jest na swoim miejscu. Dla pasjonatów sztuki kulinarnej to też spore ułatwienie pracy.

Idealnie zorganizowane szuflady, to też mniejszy powód do kuchennych frustracji.
Idealnie zorganizowane szuflady, to też mniejszy powód do kuchennych frustracji. (fot. Peka)

Przechowywanie talerzy i sztućców

Góra talerzy, poukładanych w szafce jeden na drugim, też może irytować, szczególnie, gdy chcemy sięgnąć ten, schowany z tyłu. Z pomocą przychodzi system PLENO. Wysuwane półki niczym szuflady, jak na tacy prezentują całą swoją zawartość.

Porządek w szufladzie ze sztućcami zapewniają natomiast drewniane wkłady, utrzymujące wszystko na swoim miejscu.

W tak zorganizowanej kuchni gotowanie to sama przyjemność, a jeśli jednak wolimy oddawać się innym sztukom innym niż kulinarna, to samo przebywanie i przygotowywanie chociażby porannej kawy, jest milsze w poukładanej kuchni, niż w chaosie organizacyjnym.

Źródło i zdjęcia: Peka