Stare powiedzenie głosi, że jemy również oczami. Co prawda, nawet na pięknej porcelanie śledź nie będzie smakował jak łosoś, a lejąc wodę do kryształowych kieliszków nie mamy co marzyć, że przemieni się w szampana... ale nawet skromne dania na pięknej zastawie będą wyglądały ładniej. I smaczniej!
Wokół stołu rodzina gromadzi się najczęściej. Jak magnes przyciąga on wszystkich głodnych i spragnionych – nie tylko strawy, ale i rozmowy. Spędzamy przy nim długie i miłe chwile. Ważne, by na stole, oprócz smakowitych potraw, znalazły się cieszące oko talerze, sztućce i filiżanki.
Wszystko, co dzieje się na stole i dookoła niego powinno być zgodne ze stylem i kolorystyką całego wnętrza. Porcelitowe miski i kubki nie będą pasowały do mebli rodem z epoki Ludwika XIV. Z kolei fikuśne, bogato zdobione filiżanki, wazy i kokilki, choć same w sobie piękne i drogie, w nowoczesnym, industrialnym wnętrzu będą wyglądały trochę śmiesznie.
Coraz chętniej wybieramy na nasz stół zastawy o niebanalnym wzornictwie – talerze kwadratowe, owalne, o oryginalnej kolorystyce i zdobieniach, ciekawie łączone materiały – porcelanę, szkło, metal i drewno.
Zapraszamy do stołu
Nakrycie stołu zaczynamy od osłonięcia blatu.
Na co dzień wygodnie jest używać podkładek pod talerze. Mogą być z materiału, bambusa czy rafii. Mniej gustowne są plastikowe, a już raczej nie do przyjęcia z ceraty. Co innego w niedziele i święta. Wtedy niezbędny jest obrus. A najlepiej dwa w kontrastowych kolorach – ten z wierzchu powinien być mniejszy i położony ukośnie.
Przy talerzu warto położyć serwetkę – przy posiłku codziennym wygodnie jest używać papierowych, wśród których do wyboru mamy przepiękne serwetki okazyjne. Przy dużej uroczystości w dobrym tonie jest położenie serwetki lnianej np. w kolorze kontrastowym do obrusa.
Dopełnieniem pięknego stołu mogą być świeczniki i wazony z kwiatami.