Meblowy jarmark
(fot. Poggenpohl) |
Nieodmiennie gorącym tematem pozostają też forniry. Tu obserwujemy trend, który można nazwać „powrotem do źródeł”. Przewagę nad najpopularniejszymi do niedawna gatunkami egzotycznymi o bardzo wyrazistym usłojeniu zyskują odmiany bliskie nam geograficznie – brzoza, dąb, jabłoń czy modrzew. Supermodne jest drewno bielone i ługowane, a także zestawienia forniru z kolorem.
Kulisy nowoczesności
Kilka dziesięcioleci temu sprawa była prosta: kto miał pieniądze, ten miał w kuchni drewno. A kto ich nie miał – pocieszał się laminowaną płytą wiórową. Jak takie szafki wyglądały po dwóch latach, wiemy wszyscy. Dziś to się zmieniło. Większość nowoczesnych mebli kuchennych wykonywana jest z płyty MDF, nie ustępującej drewnu trwałością, odpornością na wilgoć i wysokie temperatury. MDF – czyli sprasowana pod wysokim ciśnieniem płyta pilśniowa - to obecnie jeden z podstawowych komponentów w branży stolarskiej. W przypadku mebli kuchennych najczęściej pokrywa się ją lakierem (połyskliwym, półmatowym lub matowym) albo fornirem (cienką warstwą naturalnego drewna). Nieco rzadziej spotykamy płyty foliowane; wykonane z nich szafki mają jednolity kolor i lekko wyoblone krawędzie.Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym "Wnętrza 2012"