- Jakie akcesoria kuchenne pomogą w przechowywaniu naczyń?
- Jakie akcesoria kuchenne pomogą w przechowywaniu żywności?
- W jaki sposób można otwierać szuflady i szafki?
Kuchnia to serce domu. Przestrzeń, w której spędzamy sporo czasu, nie tylko gotując. Jeżeli jest na tyle duża, że zmieści się w niej stół lub wyspa, przy której można również usiąść, to nie służy wyłącznie do spożywania posiłków. Przy takim blacie toczy się życie rodzinne - małe dzieci rysują, starsze odrabiają lekcje, dorośli pracują przy komputerze.
Oprócz stołu, sprzętu AGD i pojemnego zlewu z baterią, niezbędna jest zabudowa meblowa tworząca wygodny ciąg połączony blatami, wyposażona w akcesoria do przechowywania naczyń i żywności.
Optymalne rozplanowanie urządzeń, mebli i rodzaju szafek wcale nie jest proste. Najlepiej przy projektowaniu kuchni skorzystać z pomocy architekta wnętrz, który wysłucha naszych oczekiwań i zaproponuje kilka możliwości ich spełnienia. Współpraca ze specjalistą zminimalizuje ryzyko popełnienia błędów, które mogą się ujawnić dopiero podczas codziennych zajęć oraz pomoże z rozwagą dobrać najbardziej ergonomiczne rozwiązania i systemy wyposażenia szafek. Zwłaszcza że producenci oferują szeroki wachlarz nowoczesnych udogodnień, które ułatwiają pracę w kuchni.
Przechowywanie naczyń
Opisujemy akcesoria kuchenne, ułatwiające przechowywanie sztućców, szklanek, kubków, talerzy i garnków.
Wkłady i organizery - tworzą komplet niskich wewnętrznych szuflad z podziałami. Niektóre modele mają uchwyty na noże oraz obcinarkę do folii spożywczej.
Uchwyty na talerze, kubki - zapobiegają ich przesuwaniu i ewentualnemu rozbiciu podczas otwierania i zamykania szuflad. Układa się je jeden na drugim - pojedynczy element ochroni nawet kilkanaście sztuk. Znakomicie sprawdzają się przy przenoszeniu większej ilości naczyń z szuflady na stół.
Przegrody do szuflad - usytuowanie listew poprzecznych dobiera się do wielkości przechowywanych przedmiotów, np. garnków. Solidne mocowanie ram zapewniają magnesy lub elementy antypoślizgowe.
Ociekarka do naczyń - można postawić ją na blacie, zawiesić na relingu, ukryć w szufladzie bądź w szafce.
Szuflada tackowa - z wysuwaną deską, krajalnicą do chleba i wędlin, albo robotem kuchennym. Wyposażona jest w blokadę utrzymującą szufladę stabilnie w pozycji wysuniętej. Po zakończonej pracy można ją schować.
Podest wysuwany z cokoła - ułatwia dostęp do zawieszonych wysoko szafek, przydatny dla dzieci, które lubią pomagać w kuchni. Dobrze, jeśli pod nim znajduje się dodatkowa przestrzeń do przechowywania. Podest obniża się już przy obciążeniu wynoszącym 8 kg i blokuje się w stabilnej pozycji.
Akcesoria na i nad blaty - bardzo wygodnie korzysta się z gniazd elektrycznych i USB montowanych w blacie albo na wyspie. Jeżeli chce się podłączyć do zasilania sprzęt elektryczny, wyciąga się je z zabudowy, a po skończonej pracy wsuwa w blat, zakrywa pokrywą i otrzymuje równą powierzchnię roboczą. Osoby z chorym kręgosłupem mogą zdecydować się na blat z windą, która dzięki mechanizmowi do regulacji pola roboczego, dostosuje jego wysokość do wzrostu użytkownika. Nad blatem montuje się relingi bądź listwy magnesowe, np. na pojemniki z przyprawami i akcesoria kuchenne.
Oświetlenie - niektóre model szafek, np. z półprzezroczystym dnem mogą mieć umieszczone w ich wnętrzu oświetlenie płaszczyznowe, szuflady bywają wyposażone w oprawy uruchamiane automatycznie po ich wysunięciu. Producenci oferują też wersje z podświetlonymi krawędziami blatu i półek, świecące uchwyty mebli oraz przypodłogowe cokoły. Pod szafkami wiszącymi przydaje się oświetlenie LED, punktowe albo w postaci taśmy - do ułatwienia pracy na blacie. Bardzo praktyczne łączniki bezdotykowe służą do aktywacji lampy po machnięciu ręki (przy pracy w kuchni dłonie często są mokre, ubrudzone).
Przechowywanie żywności
Wygodne korzystanie z kuchennych zapasów zapewni wyposażenie zabudowy w różne udogodnienia. Przedstawiamy kilka z nich.
Mechanizmy do szuflad - prowadnice do pełnego wysuwu bez chwiania się na boki oraz systemy samodomykania z amortyzacją (szuflada zwalnia tuż przed zamknięciem, a potem się domyka). Systemy wspomagające ruch szuflad, bazujące na łożyskach kulkowych, gwarantują ich płynne, stabilne i ciche przesuwanie. Natomiast układy samodomykania z amortyzacją chronią przed gwałtownym zamknięciem, bo mechanizm domyka je powoli i bezszelestnie (nie trzaskają). Ważną cechą nowoczesnych systemów szufladowych jest duży udźwig - w niektórych wersjach nawet do 70 kg.
Szafki typu cargo - mechanizm z koszami wyjeżdżającymi na szynach jest szczególnie polecany do wąskich, głębokich szafek, gdyż umożliwia łatwy dostęp do wszystkich schowanych wewnątrz rzeczy. Kosze wysuwa się z całą zawartością (w zwykłej szafce trzeba najpierw wyjąć przedmioty znajdujące się z przodu). Wysokie i wąskie cargo nadają się do przechowywania artykułów spożywczych w butelkach i słoikach. Natomiast niskie, umieszczone np. w szafce pod zlewozmywakiem - są odpowiednie na akcesoria do mycia, a przy kuchence - na liczne małe pojemniki z przyprawami.
Cargo mogą mieć dno ażurowe albo pełne (np. z tworzywa sztucznego, drewna), oraz system prowadnic z miękkim dociągiem i udźwigiem do 120 kg. Do bardzo głębokich słupków przeznaczone są modele z dwoma rzędami koszy - część z nich zamontowana jest na skrzydle szafki. Po pociągnięciu za skrzydło, układ jezdny przesuwa tylne do przodu. Największe konstrukcje tego typu z powodzeniem zastępują domową spiżarnię - wysokie stelaże mogą mieć wiele koszy, każdy z udźwigiem do 70 kg, do maksymalnego udźwigu całej szafy 350 kg.
Wysoka szuflada z pojemnikami do segregacji śmieci - najwygodniejsza będzie ulokowana pod zlewozmywakiem. Po otwarciu frontu, pojemniki wysuwają się samoczynnie. Bardziej zaawansowane zamykane kosze są tak zaprojektowane, żeby zatrzymywały nieprzyjemny zapach śmieci. Można też wybrać model z luką na syfon, z uporządkowaną przestrzenią na akcesoria do czyszczenia, tabletki do zmywarki, rękawice.
Cargo z obrotowym stelażem (karuzelą) albo ruchomymi koszami - to wygody sposób na przechowywania garnków. Po wyciągnięciu i odchyleniu na bok przednich pojemników, tylne trafiają na ich miejsce.
W jaki sposób można otwierać szuflady i szafki?
Systemy do bezuchwytowego otwierania składają się ze specjalnych zawiasów i prowadnic. Dzięki nim, aby otworzyć szafkę lub szufladę, wystarczy nacisnąć front dłonią, a jeśli ręce są zajęte - kolanem lub łokciem. Można też zastosować elektryczne wspomaganie ruchu. Wtedy trzeba dotknąć frontu szuflady, żeby mechanizm sam wysunął ją do końca, ewentualnie zatrzymał po napotkaniu przeszkody, np. siatki z zakupami. Istnieją również układy bezdotykowe, z wbudowanymi czujnikami ruchu.
W przypadku szafek wiszących, standardem są drzwiczki otwierane na boki. Nie są one jednak zbyt wygodne, gdyż ograniczają kąt, z którego można wygodnie widzieć zawartość szafki i sięgnąć po nią. Dodatkowo zacieniają przestrzeń, a także wprowadzają ryzyko uderzenia się o uchylone drzwiczki.
Wygodniejszym elementem są fronty uchylane do góry. Podczas gotowania, szafki mogą być otwarte, bo gdy znajdują się wysoko, nie ma zagrożenia nabicia sobie o nie guza. Ponadto takie modele wyposażone są w system cichego domykania - opadają łagodnie. Niektóre mechanizmy umożliwiają obsługę dwóch frontów jednym uchwytem.
Producenci oferują również systemy przesuwane pionowo, które po lekkim naciśnięciu albo pociągnięciu za uchwyt wysuwają się i unoszą, oraz łamane - te po pociągnięciu za uchwyt łamią się i podnoszą. Wersje otwierane kołyskowo poruszają się po linii łuku i układają na górnym korpusie.
Redaktor: Joanna Dąbrowska
fot. otwierająca: Blum
Dodaj komentarz